De Buik was bij de feestelijke opening van Restaurant Compartir en proefde daar een kleine selectie van een veelbelovende kaart. Twee maanden later vragen we eigenaresse Floor Reitsma hoe het haar de afgelopen tijd is vergaan, als beginnend horecaondernemer in de Spaarndammerstraat. Uiteraard ontdekken we ook de rest van de interessante gerechten die de kaart te bieden heeft.
Ik wil heel Amsterdam om laten fietsen naar de Spaarndammerbuurt Floor Reitsma
Na het succes van cateringconcept Borrelplank Amsterdam, waarbij zij dwars door Amsterdam scheurt om particulieren en bedrijven van goed gevulde borrelplanken te voorzien, opent Floor haar eigen restaurant in de Spaarndammerstraat. Bij Restaurant Compartir - Spaans voor delen - draait alles om shared dining. Sharing is caring
Camembert uit de oven, pulpo met knoflookmayonaise, geroosterde spitskool met dashi-botersaus, artisjok met kruidenvinaigrette en een runderlende van de BBQ met chimichurri; zomaar een greep uit de vele smaakvolle gerechten op de kaart. Wij zijn enthousiast en dan hebben we het nog niet eens over de sfeervolle inrichting en de uitgebreide wijnkaart.
De Spaarndammerbuurt

Een eigen restaurant in de Spaarndammerbuurt, wij zijn benieuwd hoe ze het ervaart. Floor begint enthousiast te vertellen: “Het is natuurlijk een beetje zoeken in het begin, maar ik kan nu gelukkig zeggen dat het menu klopt en de basis staat. Ik ben ook echt positief verrast door de buurt. De andere horecaondernemers zijn heel geïnteresseerd in wat ik doe en bieden zelfs hulp aan als ik ergens onbekend mee ben. In plaats van dat ze mij als een indringer zien in deze hechte buurt, vinden ze juist dat we elkaar versterken. Ook doordat we allemaal een ander concept hebben. Met elkaar willen we de Spaarndammerstraat op de kaart zetten. Het is toch een buurt die nog weleens vergeten wordt, of die mensen te ver fietsen vinden.”
Restaurant Compartir

Het concept van Compartir bevalt ons wel. De camembert bestellen we drie keer achter elkaar, zo verslavend lekker. De artisjok kun je, zodra je bijna bij het hart aangekomen bent, teruggeven aan de bediening. Deze krijg je dan schoongemaakt en in stukjes weer op tafel. Toch is de geroosterde spitskool het meest verrassend van allemaal. We likken onze vingers er nog net niet bij af. Zelfs fervente vleeseters smullen ervan alsof het een sappige steak is. Ook smullen zijn de bijzondere natuurwijnen, zoals de oranje Calcarius en Incontri. Weer eens wat anders dan rood of wit.
Op dit moment zijn ze bij Compartir alweer druk bezig met het wintermenu, dat vanaf december ingaat. Het samenstellen hiervan gebeurt met het héle team. “Niet alleen omdat ik wil dat iedereen weet wat er op de borden ligt, maar ook omdat delen hét concept is bij Compartir”. Dit voert Floor overal in door. “Het hele team mag een idee inbrengen of met een gerecht komen wat ze op vakantie hebben gezien of geproefd. Dit mogen ze dan zelf bereiden of ze geven het recept door aan de chef. Echte vakantie inspiratie dus. We gaan dan met z’n allen proeven en stemmen. De gerechten met de meeste stemmen komen op de kaart”. Bij Compartir zijn dit over het algemeen veel vegetarische gerechten, maar er is zeker ook vlees en vis te vinden en zelfs enkele vegan gerechten.
“Nu het menu staat, is ’t het moment om te gaan focussen op de elementen die Compartir onderscheidt van anderen, om dat verrassende en spannende gevoel wat je op vakantie ervaart meer naar voren te laten komen”. Ideeën hiervoor heeft Floor genoeg. Zo is er nu elke vrijdag en zaterdag ’Aperitivo’, waarbij je bij een fles Cava twee barbites geserveerd krijgt. Ook is ze sinds kort gestart met ‘Sundays at Compartir’ waarbij ze samen met lokale Amsterdamse ondernemers en leveranciers proeverijen of workshops organiseert. Bijvoorbeeld een kaasproeverij met L’Amuse, bier en worst pairing met Oedipus en Brandt & Levie of een gin tonic & oester middag met Vørding’s Gin, waarbij Thomas Vørding zelf langskomt om zijn tonic te schenken. “Wij moeten elkaar als horecaondernemers toch ook een beetje helpen.”
De toekomst
Op de vraag of ze nog dromen heeft voor de toekomst antwoordt ze lachend: “Hét borrel imperium van Amsterdam opbouwen! Met Borrelplank Amsterdam en Compartir ben ik al goed op weg, maar alles op z’n tijd. Compartir voelt nu al zó goed. Het is een plek waar ik zelf het liefste zou zitten, een plek die mij dat fijne, intieme vakantiegevoel geeft. Ik hoop dat andere mensen dit ook zo ervaren. Met het unieke concept van Compartir wil ik heel Amsterdam om laten fietsen naar de Spaarndammerbuurt.”
Ons hoeft ze niet meer te overtuigen, wij fietsen er graag naartoe.