Het is deze week een jaar geleden dat de Buik van Amsterdam live ging. Sinds de oprichting hebben onze bloggers en redactieleden een flink aantal verhalen weten te verzamelen. Maar wat zijn nou de echte favorieten? Wij vonden dit een goed moment om dat eens uit te zoeken, en kwamen met tien toffe verhalen die je als Amsterdammer niet mag missen.
Kaagman en Kortekaas

Midden in het toeristische hart van Amsterdam zit dit romantisch Franse zaakje vol contrasten: kleurrijk, maar minimalistisch interieur, smaakexplosies opgevolgd door de puurheid van de ingrediënten, frisse wijnen en sterk geurende kazen. Dit is een absolute favoriet van blogger Eva Amsterdam: “Je verwacht het niet, zo in het midden van het toeristische hart van Amsterdam. Dat is direct één van die contrasten waar in het verhaal van Vivian over wordt gesproken. Lezen dus en er vooral een keer gaan genieten!”
Patatje Rendang?

Het verhaal over het patatje Rendang bij Eetcafé Simon de Wit is ook bij veel van onze schrijvers geliefd. Simon de Wit, vernoemd naar de kruidenierszaak die hier voorheen zat, is een echt Amsterdams café. Gezellige service, goede biertjes en niet te ingewikkeld. Maar experimenteel zijn ze wel. Een patatje Rendang is misschien niet het eerste dat je van de kaart zou plukken, maar onze Sarah Sikkel heeft dit zo smakelijk omschreven in haar artikel, dat het wel de moeite waard is om eens het IJ voor over te steken.
Restaurant Circl

Oh jeetje, wéér zo’n typisch restaurant op de Zuidas dat dan een paar vega opties op de kaart zet en zich dan duurzaam vindt, dacht blogger Isabelle Cannoo toen ze voor de Buik van Amsterdam op pad ging. “Maar het tegenovergestelde was waar, hier was overal aan gedacht. De stoelen komen van oude Auping matrassen, de groenten worden gefermenteerd. Dit is precies een plek waar duurzaamheid geen geitenwollensokken gehalte heeft, maar daadwerkelijk cool is. Er zouden meer van dit soort hotspots mogen verschijnen in Amsterdam. Dan is kiezen voor duurzaamheid geen keuze meer, maar gewoon heel erg logisch”, aldus Isabelle.
Hotel de Goudfazant

Een verhaal dat Gijsbregt Brouwer schreef over Hotel de Goudfazant, veranderde al snel in een verhaal over Niels Wouters. En terecht, vindt onze blogger Guus Thijssen. "Niels is echt één van de grondleggers van heel veel fijns dat er nu in de stad is. Met zijn inmiddels bekende gevoel voor stijl, maar vooral ook de kenmerkende gastvrijheid die je in veel zaken terugziet. Dat maakt dit verhaal ook heel tof en herkenbaar om te lezen", aldus Guus. En een echte klassieker, want deze zaak bestaat inmiddels al meer dan tien jaar en serveert al die tijd al toffe en betaalbare gerechten. Daar moet je geweest zijn!
Het verhaal van Pépé

“Dit is een echt buikverhaal”, vindt Claire Tuns. Het verhaal over Pépé Topper, die de chef battle won (nadat hij jaren daarvoor zei echt, maar dan ook echt nóóit iets in de horeca te gaan doen). “Het verhaal heeft diepgang en speelt mooi in op de gezichten achter de horeca. En dat is óók waar de Buik voor staat: mooie, journalistieke verhalen maken en laten zien dat we de horeca echt kennen”, vindt Claire.
Cavataria

Cavataria neemt je mee in de wereld van de Cava’s en datgene wat voor de echte Spanjaard heilig is: eten! (niet alleen voor Spanjaarden overigens). Maar ook in deze heilige wereld zitten verleidingen, en die zie je op de bovenverdieping van de zaak, waar de hel is afgebeeld in kleurrijke duivels. Hier moet je zeker even een kijkje nemen, vond blogger Philippine Koburg. Het verhaal werd dan ook super goed gelezen door onze lezers en hoofdredactrice Yasmine Esser wilde alleen al voor het dessert meteen die kant op fietsen.
Hemelse Modder
“Om daar over te mogen schrijven en dus te mogen eten, was echt een feestje”, vindt onze Mariska de Wijs. Het super warme ontvangst en het fantastische eten waren haar enorm bijgebleven, maar wat het schrijven van een verhaal al helemaal tof maakt, is als mensen daar achteraf nog tof op reageren ook. “Men was zo enthousiast over mijn geschreven blog dat ik een kookboek dat Hemelse Modder toen net had uitgebracht, meekreeg.” Ook fan van Hemelse Modder, dan is dat zeker een aanrader, trouwens!
Eén ingrediënt…
Blogger Xiang van der Weyden gaat graag een stapje verder als het gaat om experimentele zaken. Zo schreef ze onlangs het toffe stuk over 10 zaken waar één ingrediënt de hoofdrol speelt. “Het is interessant als een zaak zich specialiseert in één ding. Het is best een stap en je merkt dat ze dat product dan in een heel ander daglicht zetten. Hier komen de prachtigste combinaties uit voort en dat kan een restaurant echt bijzonder maken. Het was leuk om daar naar op zoek te gaan en uit te proberen.”
Uit de comfortzone bij Domenica
Chefs die een beetje gekker zijn dan anderen, een passie hebben en niet bang zijn daar voor uit te komen en als maar door te gaan, op zoek naar nieuwe verhalen om in je gerecht te stoppen. Dat is de reden waarom Loïs Verkooijen graag schrijft voor de Buik van Amsterdam, om dié verhalen te vinden. En die vond ze onder andere in het verhaal over Restaurant Domenica. “Flavio vertelde me al zijn plannen om de gast uit de comfortzone te laten komen, en dat willen wij misschien ook wel met de lezer. Eten is niet iets wat je ‘gewoon’ dagelijks moet doen, het is zo veel meer, en hij had dat heel goed door”, vindt Loïs.
Rijsel
Door al die nieuwe zaken vergeten we soms die toppers die al jaren kwaliteit leveren. Rijsel is één van die toppers. Guus Thijssen schreef een stuk over deze zaak en dit is meteen een grote favoriet van onze nieuwste stadcoördinator, Lisanne Neumann: “Er zit veel diepgang in het verhaal. En het is een toffe zaak dat een icoon is geworden in Amsterdam. Een verhaal waardoor je zin krijgt om direct bij Rijsel te gaan eten."