De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (februari 2025)

Een rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit keer over februari 2025.

3 Feb 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (februari 2025)

Dit is de tweede editie in 2025 van onze maandelijkse rubriek op de Buik met al de actuele horeca-ontwikkelingen van Amsterdam. Dit keer houden we het kort na de uitgebreide opsomming begin januari.

​Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Onderaan staan nog wat losse foto's van net geopende of nog te openen zaken.

Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer.

​Een beetje nieuws

Barracuda Bar/Kwiekwie

Bij het restaurant van La Perla zijn ze druk aan het verbouwen. Naar verwachting gaan ergens half/eind februari de zaken weer helemaal opgefrist open. Na meer dan 30 trouwe dienst sluit De Jonge Dikkert in Amstelveen, jarenlang bezit van een Michelin bekroning, definitief de deuren. Alhoewel we Kwiekwie hieronder als pop-up benoemen, denken de mannen serieus na om het definitief te vestigen in Barracuda Bar. Binnenkort ons verhaal. Zithoek in Noord wisselt van eigenaar en gaat even een paar weken dicht.

​6 x oppoppen

Twee Amsterdamse klassiekers zijn tijdelijk (verbouwing) gesloten en poppen ergens anders op. Flore** gaat verbouwen en organiseert een pop-up bij Basecamp in Nieuw-West. Van woensdag tot zaterdag met maximaal 25 gasten tot 25 maart, om begin april weer open te gaan met een interieur dat wat beter past bij de stijl van de keuken.

Kaagman & Kortekaas gaat de keuken en restaurant helemaal omgooien maar wel met behoud van de lekkere sfeer. Ze openen tot eind april een tijdelijke K&K in de vorm van Kafé Kanard in het Lancaster Hotel bij Artis. Geen menu, maar à-la-carte met eend in de hoofdrol. 

Kwiekwie is de Surinaamse pop-up van chefs London Loy, Noni Kooiman, Joey Baal en Maus Meeuwig deze winter in Barracuda Bar met gerechten van pom tot een Johnny cake. Bij Kafé Kwartaal poppen Lore, Xavier en Clint elk kwartaal op. Begin februari is de eerste sessie bij Café Modern. Ao Bar is eind vorig jaar overgenomen en wordt tijdelijk Glitch Pop-up om na een korte verbouwing de 2e vestiging van Glitch Bakery te worden. Riccardo Russo, de oude chef van Otto Volente en Tiny Danser, gaat oppoppen bij koffiebar Schuurmanoomkensgrassoti. Binnenkort in onze agenda.

​17 x net open

Copain door Rebeca Valls

In Noord opende Keetje K. met dertig dagen lang een tijdelijk restaurant bij de Tolhuistuin met een winters menu voor een zacht prijsje. Ook Copain, een restaurant waar design en gastronomie samenkomen, is open in Noord. Om de hoek bij Kometen Brood & Café met keukenknallers als Jesse Cameron en Gabriel Verheij aan het fornuis is het hier elke avond genieten. Hopelijk ook snel met de lunch open. Lees hier ons verhaal. 

We zijn ook al wezen voorproeven bij FYR. het restaurant van Elian Muller in de voormalige Trattoria Breda. Een echte aanrader met veel uit de houtoven, lees hier over ons bezoek aan FYR. MeWe is een restaurant & club, in de Korte Leidsedwarsstraat start je met fine dining (onder signatuur van de chef van Daalder*) en later op de avond verandert het restaurant langzaam in een club. 

Heemelrijck opent begin februari naast de patisserie zaak ook nog een Petit Heemelrijck aan de Singel en een kleine bakkerij om de hoek in de Torensteeg. Elysianne is in het oude Yerba geopend met een (fine dining) Cajun & Louisiana Creole kaart. Binnenkort gaan we proeven. 

Bar Bodega is de nieuwe bar en Bodega het restaurant van natuurwijn importeur Sebonsa met Ciaran Patrick, de oude chef van 4850, aan het fornuis in het voormalige Felperlaan in West. Ze draaien dit weekend proef voor vrienden en familie en gaan daarna los.

De mannen achter De Druif slaan toe: per 1 februari is Café Restaurant De Reiger in de Nieuwe Leliestraat open. Naast de functie van buurtcafe serveren ze ook heel betaalbare gerechten. 

Jondani in de Beethovenstraat is misschien wel het meeste luxe restaurant van Zuid met bijbehorende prijzen. In een luxe Parijse sfeer kookt chef Chef Michael Verboom Franse klassiekers met Aziatische. Iets verderop in Zuid, bij het Amsterdamse Bos, opende het restaurant van Spa Zuiver. V&A Bar Bistro is de nieuwe naam en bistronomie concept van Venus & Adonis. Binnenkort gaan we het bezoeken. 

Jahagir’s Kitchen met een moderne take op de traditioneel Indiase keuken is net geopend aan de Amstelveenseweg. Binnenkort ons verhaal. 

Na een grondige verbouwing is Trattoria Boretti, een nieuw urban Italiaans restaurant van koffie tot pasta open, in het hoekpand van voorheen Weesper aan de Weesperzijde. Dit wordt de derde vestiging na Antwerpen en Mechelen. 

GoodNews breidt uit en opende in de oude Gall in de Pijp alweer de derde zaak. Datzelfde geldt ook voor Cafecito. Vestiging zes opende aan de Overtoom in dezelfde gezellige ziekenhuis outfit. Koffie van Kees is de nieuwe koffie- en broodjeszaak van twee werknemers van Café Keppler in Noord-Oost.

​6 x binnenkort te verwachten

Boon & De Koot, het tweede restaurant van Zoldering, gaat zo denken we ergens eind van deze maand met wat meer natuurwijnen op de kaart. Broodje Gerard opent in maart de deuren aan de Gerard Doustraat met koffie, broodjes, podcasts en magazines. Nam Kee krijgt weer een derde vestiging, komende maand in de oude FEBO aan het Gelderlandplein. Brug 34 aan de Utrechtsestraat verdwijnt en wordt Nate. Restaurant Elkaar stond al een tijdje te koop en de verbouwing tot Bar Bertus is begonnen. Ook naar Tuf tuf zijn we erg benieuwd. Dit wordt een 25+ after dinner club in de Handboogsteeg.

​16 x later open

Bolenius Rembrandtpark

Eén van de restaurants waar we op wachten is het nieuwe Veneur van de chef van De Juwelier met twee andere jonge collega’s. Het restaurant komt zo rond april/mei ergens in het centrum. We zitten er bovenop dus binnenkort hebben we vast de locatie. 

Ook Troef pakt door. Ze verbouwen de oude grill-room Toetanchamon aan het Europaplein tot Toet, een restaurant met dezelfde kwaliteit als Troef, maar met een net iets andere stijl van keuken. Open ergens in juni. 

Chef Luc Kusters van Bolenius gaat ook voor een tweede zaak. Nu aan de westkant van de stad. Bolenius Rembrandtpark belooft een nieuw hoofdstuk te worden met een botanicbar, een eigen moestuin en kas. 

De eigenaar van Mitts is bezig met de crowdfunding voor Papillon, een restaurant in Noord met de focus op de Oost-Mediterrane keuken. Net zoals bierbrouwer Walhalla, die momenteel fondsen aan het werven is voor een nieuwe brouwerij en brewpub in op Buiksloterham in Noord. 

De mannen van De Willem gaan Roest een nieuw leven inblazen. De mega-zaak lijkt te openen in Maart. Restobar No Nonsense aan de Geldersekade gaat met nieuwe eigenaren een nieuwe route varen. 

Rainarai, bekend van drie zaken in het centrum, heeft het plan om een mega restaurant te openen (1.000 couverts) in de Centrale Markthal. De eigenaren van Chun hebben het plan een eigen ramenzaak te openen aan de Rozengracht. 

Voor de zomervakantie gaan nog twee grote hotels openen inclusief interessante restaurants. We kijken uit naar (eindelijk) de opening van The Rosewood, waar drie restaurants komen. Naar verluid een meer fine-dining, een all-day en een barconcept. 

Ook hopen we dat de deuren van de restaurants van het Maritiem Hotel in Noord snel openen. Restaurant Noord wordt daarvan het fine dining restaurant met de Rooftop Bar Noord met een geweldig uitzicht over de skyline van Amsterdam. Bij Kazue geniet je van de Aziatische keuken, Loef wordt het all-day restaurant, terwijl Restaurant Wiener Café vol gaat voor specialiteiten van de Weense keuken inclusief natuurlijk schnitzel, kaasfondue en kaiserschmarrn (de Oostenrijkse variant van pannenkoek).

​Overige foto's

Boon & de Koot

Good News

Cafecito

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
5x lekker eten & drinken in en om Lucca

5x eten & drinken in en om Lucca: van top pizza en moderne Italiaanse cuisine tot natuurwijnbars en een bistecca bij de slager.

Bolenius zit nu eindelijk op de plek waar het hoort

Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.

Café Conrad, een gezellig buurtcafé om de hoek bij het Vondelpark

Café Conrad: gezellig buurtcafé naast het Vondelpark met terras, lokaal eten, spelletjesavonden en een warme huiskamersfeer.