Over openingen en sluitingen in 2023

Eind november/begin december komen we met de definitieve lijst van nieuwe restaurants die dit jaar in Amsterdam openden. Bij de Buik kijken we kritisch naar restaurants die opengaan en lang niet alles krijgt een plek op onze site. Wij zullen evenwel ook in 2023 tientallen zaken hier noemen en toevoegen aan onze restaurantgids.
Toch zal de nasmaak van dit jaar anders blijven. Het lijkt een beetje domino-day met restaurants die omvallen of het opgeven. Vervolgens betrekken nieuwe restaurants dan de plek van deze gesloten restaurants. De inschatting van de Buik is dat ook in 2023 het aantal horecagelegenheden in Amsterdam netto nog zal toenemen.
Voor deze tussentijdse update hebben we meer dan 50 (!) nieuwe zaken geselecteerd, waarvan er relatief veel Aziatisch, met name Japans, zijn. Ook zijn er dit keer veel openingen in Zuid, wel zeventien.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Centrum

R21, het restaurant van chef Orlando David, gaat op de oude plek van Greetje in november starten met finedining. Binnenkort meer hierover. Saint-Jean gaat een deli openen, niet ver van de huidige vestiging in de Jordaan. Na de grote A Beautiful Mess aan de Middenweg en de grotere in Bijlmer Bajes, gaat de allergrootste openen op de begane grond van het Bookinggebouw aan de Oosterdok. Ela Restobar serveert de Mediterraanse keuken en dan in een sharing variant aan de Elandsgracht
De Chin Chin Club (Rozengracht) is ook weer open met een nieuwe kaart en cocktailbar. The Can Bar aan de Utrechtsestraat is vervangen door Bar Babar met natuurwijnen in de hoofdrol. De mannen achter Sagardi hebben, na Barcelona, een tweede Oaxaca geopend aan de Spuistraat. Hier kookt Chef Joan Bagur op een fine dining manier de traditionele Mexicaanse keuken. Een tweede vestiging van Wagyu Kanata komt op de plek van Caro’s Bar & Bistro aan de Weteringschans.
Restaurantopeningen in Amsterdam-West

Medio oktober ging de tweede vestiging van Le French Café open aan de Admiraal de Ruyterweg in West en de derde opening wordt verwacht bij onze de Buikvrienden in Utrecht. Warna Baru is geopend aan de J.P. Heijestraat. De zaak is van dezelfde eigenaren als Amoi en biedt een moderne visie op de klassieke Indonesische keuken. Het eerste Malatang restaurant, Mogu Malatang is geopend in West, lees onze ervaring op de Buik.
Ook zijn we gaan proeven bij Vegitalian dat de vestiging van Happyhappyjoyjoy heeft omgetoverd in een elegant Italiaans ‘veggie forward’ restaurant. Op de oude plek van wijnbar Somm is nu de restobar September gevestigd. Takumi Ramen heeft de plek van Lokol aan de Kinkerstraat overgenomen. Er is ook nog een stukje Brabant aan de Kinkerstraat geopend, The Genius brengt het worstenbroodje van Houben en koffie, naar Amsterdam. Café Heilig Leven brengt de ouderwetse café-sfeer en dito prijzen naar de Spaarndammerstraat. Skina brengt specialty koffie’s naar de Bilderdijkstraat. Er is ook groot pizzanieuws in West: nNea breidt uit en heeft het pand ernaast overgenomen.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Zuid

Pitaria en bar Esh, het voormalig Café Martinot, is nu eindelijk open aan de Moreelsestraat in Zuid en gaat met de kaart terug naar de Israelische roots van de eigenaren. Net zoals Miznon dat haar Israëlische streetfoodconcept eindelijk naar de Pijp in Amsterdam brengt. Bij Bar Dancing Multipla, met een kleine Italiaanse kaart en met een kleine prijs, kun je prima je verjaardag vieren, mits je van dansen houdt, aan de Valschermkade 15. Stean's Beans, het echte eerlijke koffieconcept van Stean uit Kenia is open met een branderij, winkel en koffiebar aan de Schinkel.
Net zoals Bennies, dat was de tijdelijke pop-up van Rick Swinkels, maar is nu bezig crowdfunding om het moderne Engelse concept definitief te openen in dezelfde straat. Mokafe, voor ontbijt, lunch en koffie, is na een succesvolle crowdfunding campagne geopend in de Trompenburgstraat in de Rivierenbuurt. Een tweede Libertine Café (des Prés) is open op de plek van Petit Caron dat vervolgens heropent op de oude plek van Le Restaurant aan de Frans Halsstraat. Otemba opent een gyoza-bar aan de van Woustraat. De Japanse invasie (lees hier waar je echt Japans eet in Amsterdam) zet door in Amsterdam. Ikkoku Izakaya opende aan de Ceintuurbaan. Ook over Utage Sake Bar zijn we heel enthousiast, lees onze ervaring. En met Yan Yan opent er een dumplingbar aan de Rijnstraat. Na Juliette is nu ook Bar Jules open aan het Valeriusplein, binnenkort meer hierover op de Buik.
In het oude vanderVeen* opent Brasserie Margaux, het grote zusje van Café Garcon met een modern brasserieconcept. Kafe Kontrast belooft bijzonder te worden door de mixvorm van een Scandinavische roots, klassieke Franse Bistro en de charme van Zuid-Azië. Le Grand George, de nieuwste en grootste George is aan de Zuidas geopend. Showw van twee Bougainville* toppers opent in december tegenover het nhow. Lees hier ons eerste interview met de twee ondernemers en houdt ons in de gaten voor een nieuwe update hierover.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Oost

L’Abeille had al een ruimte voor patisserie workshops in Oost, maar Laura Vervoort heeft nu een winkel & kleine koffiebar geopend aan het begin van de Dappermarkt. Café Struis, eigenlijk de uitbreiding van Brewpub van Brouwerij ‘t IJ, is open onder de molen in Oost. Het einde is in zicht voor het Friese restaurant Thuiskomme: Elixer, dat weg moest van hun locatie in Zuid-Oost, gaat naar het pand verhuizen.
De Hoxton heeft Lloyd’s Hotel overgenomen en Breman Brasserie en Bar Bue in het pand geopend. Inmiddels in het voormalige QO hotel bij de Bijlmerbajes omgedoopt in Ruby Emma Hotel en zorgt de Ventuno Skylounge op de 21e etage voor lekker Italiaans eten in combinatie met uitzicht, muziek en dansen. Het Engelse succesverhaal The Cottage heeft iets verderop aan de Linnaeusstraat een vervolg met The Cottage Shop & Deli. Kometen Brood gaat voor een broodloket op het Marineterrein. Kool aan de Wibautstraat laat zien dat overstappen op plantaardig én lekker eten een prima combinatie is. Club Abbey, horeca voor ouders en speelparadijs voor kids, opent medio december aan de Linnaeusstraat.
Bij Kokomo komen ze dit jaar voor de good vibrations niet meer in actie, de opening wordt pas rond het voorjaar van 2024. Timo de Beurs van voorheen Slagerij de Beurs opent binnenkort weer een zaak op een vaste locatie aan de Dapperstraat, na een zomer vol pop-ups. Restaurant Eau opent met chef Giuseppe Gruwez, meer informatie volgt zodra wij hen gesproken hebben. Verderop in Oost opent Yemen Restaurant & Coffee bij de Oostpoort. Zoals de naam doet vermoeden wordt hier de Yemenitische keuken gevoerd. Op het KNSM-eiland opent Les Zazous van initiatiefnemer Robert Braam, het wordt Frans met veel aandacht voor wijnen.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Noord

Goed nieuws! De Klaproos is weer echt terug in Noord en bijna op dezelfde plek: Papaverhoek 39. Dit geldt ook voor Kometen Brood, al verhuizen die iets verder, namelijk naar NDSM. Daar in de buurt opent Gio's by the River, een zaak die zwaar leunt op de Amerikaans-Italiaanse keuken en die afkomstig is van Roberto Barsoum, van RB Horeca.
Wijnbar Vindict is voor de ‘natuurwijn’ haters een echte verademing aan de Docklandsweg, met fijn geprijsde wijnen en lekkere gerechten die verder gaan dan de gemiddelde ‘wijnbar’hap. Onze blogger Femke is heel enthousiast en is er inmiddels wel 6x geweest. Lees haar verslag hier.
Net zo enthousiast zijn we over Barracuda, waar je eindelijk wel betaalbaar vis kunt eten. Lees hier meer over Barracuda. Op het hoekje naast Barracuda maakt Beanbeard overdag een heerlijke koffie voor je.