Maandag 30 mei maakt Michelin de nieuwe sterren bekend in het DeLaMar theater in Amsterdam. Alle bekende (sterren)chefs zijn aanwezig om te horen welke restaurants er een ster bij hebben en welke restaurants zich vanaf dan een sterrenzaak mogen noemen. De Buik tipt alvast de kanshebbers voor nieuwe sterren in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht en zal later verslag doen over de definitieve bekroningen.
Hoe werken de sterren van Michelin

Vroeger kwam Michelin in het welbekende rode boekje, maar sinds 2021 is er (voorlopig?) alleen een digitale uitgave die je via de app (gratis) kunt downloaden. Door de samenwerking van Michelin met The Fork kun je ook bij een beperkt aantal restaurants direct in de app reserveren. De belangrijkste waarderingen van Michelin zijn de sterren waarbij * = verfijnde keuken een bezoek waard, ** = uitzonderlijke keuken een omweg waard en *** = unieke keuken een reis waard. Daarna komt de groene ster, die als extra waardering geldt (ook bij 'normale' sterren) en staat voor een restaurant dat een voortrekkersrol vervult op duurzaamheid. Daarna komt de Bib Gourmand voor zaken die een uitzonderlijk goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
De stand van de sterren
Amsterdam is de stad in Nederland met de meeste Michelinsterren: 3 tweesterrenrestaurants (Ciel Bleu, Spectrum en 212), 16 restaurants met een ster, 2 restaurants met een groene ster (Bolenius* en De Kas). Rotterdam heeft weliswaar evenveel 2 sterrenrestaurants (FG, Fred en Parkheuvel) maar slechts 6 restaurants met een ster, 8 met een Bib Gourmand en geen restaurants met een groene ster. Utrecht heeft in de stad een Bib Gourmand (Heron) maar wel 7 restaurants met een ster in de provincie.
Wat kunnen we maandag verwachten

Maandag is het vast weer een mooi spektakel waarbij alle bekroonde chefs op het podium worden gevraagd. De Buik heeft de afgelopen tijd wat chefs en restaurant intimi gevraagd naar hun voorspellingen voor onze drie steden. Daarbij heeft Michelin begin van de maand al een tipje opgelicht over de nieuwe Bib Gourmands dat zijn Bistro Oriole en Domenica in Amsterdam en geen zaken in Utrecht of Rotterdam.
Rotterdam

Foto - Guustronomie: Volgens onze bronnen is Très van Emy Koster en Michael van der Kroft een grote kanshebber voor een eerste ster
Geen van de Rotterdamse 2 sterrenrestaurants wordt genoemd als kanshebber voor een derde ster. Voor de restaurants met een enkele ster, waaronder Zeezout, Joelia, Amarone en The Millèn, worden ook nog geen uitspraken gedaan over het ontvangen van een tweede ster. Wel worden Renilde van Jim de Jong (maar misschien nog te kort geopend) en Très genoemd als de grootste kanshebbers voor een eerste ster. Fitzgerald, met één ster, raakte zijn chefkok Remco Kuijpers kwijt aan Lizz in Gouda. Dus ook hier is het even afwachten wat er gaat gebeuren. De veelbesproken en geroemde restaurants Héroine en Putaine van Eva Eekman en Michael Schook komen (nog) niet op de lijstjes voor als voorspelde kanshebbers.
Amsterdam

Foto: Bij Spectrum in het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam serveert naast het Inspiration en Signature menu ook een prachtig vegetarisch menu
212** heeft een keukenbrand gehad en pakt gelijk door met een verbouwing die tot september zal duren, er wordt verwacht dat dit geen gevolgen heeft voor de waardering bij Michelin maar het team van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot lijkt daarmee dit jaar kansloos voor een derde ster. Ciel Bleu** is met het verlies van de chef afgevallen als kanshebber voor een derde ster. In plaats daarvan hoort de Buik regelmatig de naam van Spectrum** met chefkok Sidney Schutte vallen. Als serieuze kanshebbers voor 2 sterren worden Vermeer en Vinkeles genoemd. De restaurants die het meest worden genoemd om in aanmerking te komen voor een eerste ster zijn Choux (evt ook groene ster), De Juwelier, Flore van Bas van Kranen en Kaagman & Kortekaas. Aan het voorspellen van verliezen van sterren wil niemand zich wagen; iedereen verwacht dit jaar nog enige coulance van Michelin.
Utrecht

Foto - Nina Slagmolen: Restaurant Karel 5 in Utrecht zou de meeste kans maken op hun eerste ster
Culinair Nederland is het er wel over eens dat in Utrecht mooie dingen staan te gebeuren. Misschien is het voor Michelin nog wat te vroeg maar Restaurant 273, Karel 5 en Maeve worden genoemd als kanshebbers, waarbij Karel 5 van Leon de Mazairac de meeste kans zou maken op een eerste ster (het oude Karel V verloor de ster in 2014).